De vreemde corona-situatie treft ons en dus ook de manier hoe we dagelijks werken. Minister-president Mark Rutte heeft vorige week thuiswerken tot gezondheidsmaatregel uitgeroepen om verdere verspreiding te voorkomen. Waar we normaal gesproken naar kantoor gaan, werken we nu wanneer het kan thuis. Deze omschakeling brengt voor velen mensen vragen met zich mee. Productiviteit, communicatie, verantwoordelijkheden, maar ook werkomgeving, werksfeer en werk-privébalans zijn onderdelen waar nu allemaal vraagtekens bij staan. In deze blog lees je hoe wij bij Stuvia Remote Working inzetten in deze bijzondere tijd.

Allereerst zijn IT-voorzieningen nodig om thuis te werken. De basis begint bij een laptop of desktop, software, internet en een beveiligde VPN-verbinding. Iedereen in ons team werkt op een laptop. Onze IT-systemen draaien op web-based applicaties, systemen die je kan gebruiken via een internet browser, waardoor wij op afstand kunnen werken. We beheren de Stuvia-website vanuit een administrator tool en content management systeem (CMS). Er is een tool voor de interne communicatie met elkaar en externe communicatie met onze klanten en we zorgen ervoor dat onze (project)planningen ook vanuit huis voor iedereen inzichtelijk zijn. Zo hebben wij voor elk bedrijfsproces een andere web-based applicatie.

austin-distel-744oGeqpxPQ-unsplash

Het tweede belangrijke vraagteken staat bij hoe en waar we thuis werken. Achter een bureau, op de bank of liever in de tuin? Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur. Kies voor een aparte ruimte waar jij je het beste kunt concentreren. Thuiswerken vraagt een mate van flexibiliteit en dat mag zich ook uiten in de keuzes die je maakt. Start je vandaag liever om acht uur in plaats van half negen, heb je vandaag liever om één uur ’s middags pauze of pak je liever een leuker project op? Kies daar, eventueel in overleg met je team en/of manager, dan ook voor. Door flexibel om te gaan met je werkplek, -tijden, -ritme en -taken help jij jezelf aan een vaste, comfortabele en stabiele werkomgeving thuis. Onze tip is dat je gebruik maakt van de vrijheid om je eigen thuiswerkdag in te richten. Hoe makkelijker je het voor jezelf maakt, des te minder weerstand je voelt. Wees niet te streng voor jezelf en vraag aan je collega’s hoe zij het doen. Als je collega’s je niet kunnen helpen kun je onderstaande tips & tricks doornemen.

Zes tips & tricks

1. Heb je geen beschikking over een laptop of desktop om je werk thuis te doen?
Vraag dan aan je werkgever wat hij of zij voor je kan betekenen. In de meeste gevallen kan dit een uitkomst bieden!

2. Denk na over een ergonomische thuiswerkplek!
Wie niet vaak thuis werkt heeft waarschijnlijk ook niet nagedacht over een gezonde thuiswerkplek. Nu velen in ieder geval een paar weken thuis werken, liggen ergonomische klachten op de loer. Via het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je een hoop informatie over hoe je je werkplek ergonomisch inricht.

3. Kies een vast werkritme dat bij je past.
Als je niet gewend bent om thuis te werken, kan het werkritme best een uitdaging zijn. Het is een kwestie van vallen en opstaan om een vast ritme te vinden. Overleg en stem met collega’s en het thuisfront af hoe zij het doen. Dit zal je helpen je eigen ritme beter in te richten.

4. Vergeet niet te sporten!
Even je hoofd leeg en met nieuwe energie er weer tegenaan. Sporten kent bijna alleen maar gezondheidsvoordelen en daarom moeten we dit niet vergeten. Zelfs zonder de sportschool kan je thuis genoeg oefeningen doen. Met YouTube kom je al een eind door te zoeken op ‘home workout’.

dane-wetton-t1NEMSm1rgI-unsplash

5. Zorg ervoor dat je gezond luncht.
Nu we meer thuis zitten zullen we minder gaan bewegen. Vanzelfsprekend gaan we dus minder energie verbranden terwijl de meesten de hoeveelheden die ze eten niet snel aanpassen. Let daarom op wat je eet en eet zo gezond mogelijk. Het kan je helpen om een wekelijks voedselschema te maken dat toegankelijk en haalbaar is.

6. Neem pauzes en stop op tijd met werken.
Plan je pauzes in. Doordat je thuis werkt wordt het makkelijker om door te werken. Hierdoor schieten pauzes erbij in en ben je geneigd sneller door te gaan. Je vergroot hiermee het risico dat je overwerkt raakt. Plan goed voor jezelf in wanneer je pauze neemt en hoe laat je stopt met werken. Leg dan ook je laptop aan de kant en ga iets anders doen of zorg voor ontspanning.