Hoe heerlijk is het om elke dag meer tijd te hebben? Meer tijd om de dingen te doen die jij echt wilt doen. Uit elke dag meer halen zonder dat je er iets voor hoeft op te geven. Anno 2020 zou je zeggen dat de middelen er zijn om dit mogelijk te maken? Bij Stuvia doen we dit al sinds 2018 en zijn we helemaal om.

Met ‘Remote Working’, oftewel werken op afstand, heb je de mogelijkheid om vanuit een andere omgeving te werken. Dankzij efficiënte technologieën die we dagelijks gebruiken, zijn we niet meer gebonden aan de voorzieningen van het kantoor. Denk aan verbeterde laptops, snelle smartphones, sterk beveiligde VPN verbindingen, Wi-Fi in steeds meer openbare ruimtes en de komst van 5G. Zolang je toegang hebt tot het internet, kun je werken waar je maar wilt. Dit kan vanuit huis, maar ook in een koffietent, café, bibliotheek, park, strand of zelfs in het buitenland. Wij vinden het bij Stuvia belangrijk dat iedereen een inspiratievolle en de voor hem of haar ideale plek kiest om te werken. Zo zit onze Growth Marketeer tijdens een werkdag op vier verschillende plekken, zit één van de oprichters al twee jaar op Curaçao in z'n eigen kantoor, werkt het Supportteam de avond en weekend shifts vanuit huis en hebben twee van onze developers ervoor gekozen om twee maanden in Bali te werken. Als jij de juiste (werk)plek hebt gevonden, zul je al snel merken dat je productiever en creatiever wordt.

Nu valt er altijd wat positiefs te zeggen over het werken op kantoor: de gezelligheid, overleg met collega’s en een omgeving waar je gewend bent om te werken. We zeggen ook niet per definitie dat het altijd de beste optie is om te werken op afstand, alleen kan de keuzevrijheid om dit zelf te beslissen in je voordeel werken. Om maar een voorbeeld te noemen: reistijd. Stel dat je fulltime werkt en vijf dagen per week naar kantoor reist. Van en naar kantoor reizen kost je al gauw een uur per dag. Rekening houdend met 25 vakantiedagen en 8 vrije feestdagen, kom je dan naar schatting uit op 227 uur die je kwijt bent aan reistijd voor woon-werkverkeer. Een ononderbroken jaarlijkse reis van ongeveer negen en een halve dag. Wij hoeven je niet te vertellen dat je in deze tijd of een gedeelte hiervan ook andere dingen kunt ondernemen.

the-creative-exchange-YyZFSb_U6N4-unsplash

Natuurlijk is tijd niet het enige voordeel van Remote Working. Soms komt het simpelweg aan op gemak in je planning of voel je je productiever door buiten kantoor te werken. Louanne, onze Marketing & Communicatie-expert, vindt het heerlijk om op kantoor te werken. Dit komt alleen niet altijd uit omdat ze ook tijd in haar studie moet investeren. “Omdat ik door mijn studie helaas niet altijd naar kantoor kan komen, werk ik nu de ene week een hele dag op kantoor en de andere week een halve. Zodat ik thuis nog een half dagje aan uren te besteden heb om wat dingetjes te doen zoals het beheren van de Social media of andere ad hoc zaken”. Ondanks dat Louanne graag bij ons op kantoor werkt, laat haar planning het niet altijd toe. Dankzij Remote working kan zij alsnog haar werk op afstand doen.

Uiteindelijk vinden wij bij Stuvia dat Remote Working op vertrouwen aan komt. Het vertrouwen van je werkgever dat jij als werknemer je verantwoording neemt en je hierin los te laten. Zeker als creativiteit en/of productiviteit een rol speelt in je werk, kan de vrijheid van Remote Working, in tegenstelling tot een vast stramien, het resultaat van je werk verbeteren. Daarom zijn wij bij Stuvia om. In onze volgende blog lees je hoe Steven en Alper dit vertrouwen hebben omgezet in een hogere productiviteit door twee maanden vanaf Bali te werken.