Toen het duidelijk was dat we ons buitenland plan ‘echt gingen doen’, was de eerste vraag: waarheen? Om tot onze beslissing te komen om naar Bali te gaan, zijn we virtueel de hele wereld afgevlogen.

Het eisenpakket voor onze locatie bestond o.a. uit het volgende:

  • Warm weer & beter klimaat: meer dan 20 graden, we gaan niet voor niets uit Nederland weg
  • Internet dat snel genoeg is om te werken: meer dan 20mpbs
  • Lager prijspeil dan Amsterdam: je hele toko verhuizen kost veel geld, dit is beter te bekostigen in Azië dan in New York City
  • Visumeisen: minimaal 60 dagen ergens kunnen blijven zonder in en uit het land te hoeven reizen
  • Mogelijkheid tot avontuur: niet midden in de bush bush ergens of in een stad waar niets te beleven is, dit is waarschijnlijk een once in a lifetime dingetje.
  • Als het mogelijk is: er business uit kunnen halen.

Met deze eisen kwamen we al snel tot een hot list aan locaties, de één soms wat groter dan de ander. Ten eerste dachten we aan Zuid Afrika. Stuvia is met een lokale partner al sinds 2012 actief in Zuid Afrika en we verdienen daar ook serieus wat geld. Hoe mooi is het om in een land dat qua schoonheid z’n weerga niet kent én meer marktverkenning uit te voeren én daar te vertoeven. Vervolgens kwam ook Curaçao op de lijst te staan. Curaçao is een mooi centraal punt om de sales te lokaliseren voor de internationale springplank naar Zuid- en Noord-Amerika. Daarnaast is het vanwege de e-zone (een belastingconstructie waardoor je veel minder winstbelasting betaalt) fiscaal heel aantrekkelijk je als bedrijf daar te vestigen. Ondertussen kwam ook Colombia met Bogota als nieuwe tech hub in onze verhalen voor en is er de grote noemer Azië.

bali-guide

Vanuit dit lijstje zijn we na gaan denken over de consequenties en mogelijkheden. Curaçao viel snel af omdat het prijspeil bijna op Europees niveau is en dit veel te duur wordt. Het gevoel bij Colombia was minder en Zuid Afrika bleek ook erg duur als je een groot huis wilt huren. Soms is het maken van beslissingen niet anders dan een uurtje surfen over het net en uitvinden dat iets gewoon te snel in de paperassen loopt.

Okay, Azië dus.

Thailand, de Filippijnen, Laos, Sri Lanka, allemaal prachtig. Toch viel ons oog al snel op Bali, Indonesië. Een aantal medewerkers is er al geweest, de bewoonbaarheid is goed, het is goedkoop, super mooi, je kunt prachtige huizen huren, het weer is top, er is genoeg in de buurt. Kortom: kassa.

Via bij ons bekende ondernemers, zoals Pieter Moorman die z’n tent naar Ubud verhuisde en Michiel Frackers die al jaren op Bali komt en alle ins en outs kent, zijn we daarna gaan zoeken naar locaties op het eiland. Kuta leek ons te toeristisch, Ubud te zweverig. Helemaal in het noorden van het eiland kun je een kanon afschieten, dus ook dat werd ‘em niet. We besluiten uiteindelijk om ons in Canggu te gaan vestigen.

Janneke van Ikwilreizen.nl legt de stad als volgt uit:

Canggu wordt ook wel het “hipsterstadje” genoemd, mede door de boetiekjes en eettentjes die ingericht zijn met vintage spulletjes, zoals veel hout, tropische accessoires met palmbomen, ananassen en positieve quotes.

Dat klonk ons als hippe Amsterdammers als muziek in de oren. En zo geschiedde.