De eerste zaadjes voor het idee om naar ‘het buitenland’ te gaan zijn een paar jaar geleden gepland. Tegen vrienden en mede-ondernemers liepen we (m’n co-founder Martijn en ik) vaak op te scheppen ‘zelfs in ons bed geld te verdienen’ en ‘dit werk overal te kunnen doen’. Deels stoerdoenerij, maar deels ook wel waar.

Zoals het met zaadjes gaat, heb je eerst voldoende water en zon nodig om tot een plant te komen. Het ‘buitenland verhaal’ kwam eens in de zoveel tijd weer terug in gesprekken tussen mij en Martijn. Met name tijdens koude, grimmige winterdagen, wanneer ik weer eens tot m’n onderbroek nat geregend was op de fiets naar kantoor.

“Wat doen we hier nog?”

Ondertussen begon ook bij onze medewerkers het idee te leven. Of je nu zit te programmeren in een druilerig Nederland of op een zonnig oord, waar je tussen de middag nog even je surfboard kunt pakken om een golf te berijden. Dat is nogal een verschil. Bijkomend voordeel is dat ons team klein (vaste kern van 6 FTE), jong (gemiddeld 26 jaar) en nog niet keihard gesetteld is.

En zo geschiedde dat het gekke idee uit 2014 inmiddels een volwaardig plan voor 2018 is geworden. De eerste twee maanden van 2018 verkassen we het hele team naar Bali, Indonesië, om vanaf daar aan Stuvia te werken.

Op deze blog kun je onze avonturen aldaar blijven volgen (in tekst en beeld), maar wil ik ook andere ondernemers inzicht geven in alle rompslomp en overpeinzingen die een dergelijke stap met zich meebrengt. Hoewel het klinkt als laptop pakken en let’s go komt er stiekem toch nogal wat bij kijken. Gelukkig is het allemaal ‘gezeik’ voor iets dat heel, heel tof moet gaan worden.

Hopelijk tot snel, en laat me het vooral weten als je nog tips voor leuke strandtenten op Bali hebt ;)