Of het nu een vakantie is of een zakelijke reis: van de duizend-en-één dingen die je vooraf moet regelen is het boeken van je vliegticket stap één. En dus, jawel, de tickets zijn geboekt. Vanaf nu is er no way back.

Pretty fly for five white guys

Van onze groep van vijf vliegt niet iedereen samen. We hebben namelijk als bedrijf de mogelijkheid gegeven om je vakantie voor of na de trip te plannen. De kosten voor de vlucht worden immers toch al gemaakt. Zo combineert Serge een vakantie met z’n vriendin aan ons avontuur en vliegt hij in al december naar Kuala Lumpur. Diederik plakt z’n vakantie juist aan de reis vast: zijn vriendin komt in maart naar Bali en hij vliegt twee weken later dan wij terug.

Steven, Hugo en ondergetekende vliegen op zaterdag 6 januari naar Bali en keren vrijdag 2 maart terug. Met Garuda Airlines is het ook goed betaalbaar: een ticket kostte ons uiteindelijk ruim 700 euro, voor 17 uur vliegen met 1 overstap in Jakarta.

Villa naast de varkensslachterij

De grote ‘stap twee’ in het verhaal is het vinden van huisvesting op Bali. Het ideaalplaatje dat we voor ogen hadden is één grote villa waar we met z’n allen wonen. De minimale vereiste is dat iedereen z’n eigen slaapkamer heeft. Privacy en ‘ik’-tijd is belangrijk als je zo op elkaars lip gaat zitten.

Na gesprekken met ondernemers die (tijdelijk) naar Bali zijn verkast is er één ding duidelijk: een huis regel je niet via internet. We horen horrorverhalen over een prachtige villa die rechtstreeks tegenover een varkensslachterij stond. Of een het huis dat simpelweg niet meer bestaat als je twee maanden later aankomt. Daarnaast is het aanbod online ‘veel te duur’, aldus de locals, en is het ook belangrijk een goed gevoel te hebben bij de plek op het eiland. De vibe in Canggu is totaal anders dan in Seminyak of Kuta.

drone-sahana-villas-seminyak2-1

Office in het poolhouse

In het verlengde van het huisvesting-verhaal ligt ook het vinden van je kantoor. Er zitten op Bali een aantal coworking spaces (Dojo, Hubud, Linehub), maar we horen dat deze niet echt happig zijn op hele bedrijven en zich meer richten op eenpitters en digital nomads. Ook is de rust die wij als ontwikkelaars nodig hebben, ver te zoeken in deze halve hippie cafés.

De tip: kantoor aan huis. Dit kan bijvoorbeeld het ‘pool house’ van één van de villa’s zijn, maar ook een kleine, andere villa. Internet is natuurlijk een vereiste en dit is niet zo snel en stabiel als in de coworking spaces, maar mochten er problemen zijn dan kun je altijd op mobiele 3G/4G data overspringen.

Een lang verhaal over huisvesting en kantoor kort: er zijn villa’s nodig en die boek je niet online. Dus gaat Jaap eind oktober een week naar Bali om scout werk te verrichten: huizen bekijken, contacten leggen, de sfeer proeven. Verwacht in november een mooi verhaal over de eerste stapjes op Bali, inclusief beelden. Vandaag is namelijk onze Canon GFX Mark II binnengekomen, die gebruikt gaat worden om ons avontuur vast te leggen.