Hey pssst, villa te huur?

Als je een weekendje weg gaat en het geboekte hotel is mwah-mwah, dan baal je. Gelukkig lig je echter over twee nachtjes weer lekker in je eigen bed. Als je daarentegen twee maanden met collega’s naar verweggistan verkast, wil je dat het goed geregeld is. Bali-kenners waarschuwden ons voor het ‘zomaar’ boeken van een huis via internet. Nu ik een week in Bali ben geweest en ongeveer 15 huizen heb gezien, weet ik waarom.

Het verschil tussen de foto’s die je online ziet en wat je met je eigen ogen aanschouwt is werkelijk waar gigantisch. Je kent de trucjes allemaal: groothoeklenzen, warme kleurenpaletten, ongekende zonsondergangen. Wat je echter niet op de foto’s ziet is op Bali veel belangrijker: wegwerkzaamheden, de bouw van nieuwe panden voor of naast je huis, geur, geluiden van de buren, en ga zo maar door.

IMG_0026

Hoe cliché en generaliserend het ook klinkt, er is nog een probleem: Indonesiërs verkopen je de wereld (‘ja natúúrlijk is het internet razendsnel, het is de beste verbinding die je op heel Bali kunt krijgen’), maar of ze iets opleveren is vervolgens maar de vraag (de Speedtest laat internet van 4 Mpbs zien, een postduif is sneller). Ik ben daarom ontzettend blij dat ik alle huizen zelf bezocht heb.

Aangekomen op Bali heb ik een klein hostel centraal in Canggu geboekt en ben ik via alle mogelijke kanalen onze wooneisen gaan verspreiden: berichten in Facebook-groepen, Airbnb, lokale makelaarwebsite’tjes, via via een netwerk van hosteleigenaren, enzovoorts. Onze situatie bleek lastiger dan gedacht voor veel pandjesboeren: een huis met minimaal 5 slaapkamers is schaars op Bali. Er zijn ontzettend veel 2- of 3-kamer villa’s, maar de volgende stap is gelijk een kasteel met 10 slaapkamers.

IMG_0067

Gelukkig stroomden op dag twee mondjesmaat de uitnodigingen binnen om huizen te gaan bekijken. Hupsakee, op de scooter en scheuren van afspraak naar afspraak. Het aanbod was zo divers: van het afhuren van hele hostels tot uitgeleefde Airbnb’s en van een typisch Balinese stijl tot meer Miami Vice-achtige kasten. Om ook de collega’s back home een idee en stem in het geheel te geven, filmde ik ieder bezoek. De compilatie van Jaap-op-stap-op-Bali-foto’s zie je verspreid over dit verhaal terug.

IMG_0107

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de villa die ik als aller, allerlaatste bezocht. Een gigantisch groot, gepimpt koloniaal huis van een Duitser met twee verdiepingen waarin we elkaar haast kwijt kunnen raken, maar waar ook genoeg sfeervolle plekjes zijn om lekker te chillen.

Met een grote glimlach op m’n gezicht stap ik nu op Denpasar Airport terug in het vliegtuig naar Nederland. De grootste randzaken zijn geregeld (tickets, huis) en vanaf nu wordt het echt aftellen tot we de boel verkassen. Yeah!