studeren-vermoeidbed66e8b42bacbb66479e6fff00001793fc
Herken jij het volgende scenario? Je hebt jezelf eindelijk aan het werk kunnen krijgen, maar langer dan 2 minuten focussen lijkt een onmogelijke taak. En om de zaak nog erger te maken, is er een nieuwe aflevering van Temptation Island uitgekomen, of je ziet toevallig een schattige video van katten voorbijkomen. Als het antwoord op die vraag ‘JA’ is, Als jij ook last hebt van een lichtelijk ongezonde obsessie met afleidingen, en acuut moet afkicken, dan is het misschien een goed idee om verder te lezen. We geven je graag een paar praktische tips geven om ervoor te zorgen dat jij niet meer zo gemakkelijk wordt afgeleid tijdens het studeren.

games begin

Tip #1 Telefoon weg, notificaties uit

Je telefoon is gewoon een erg verleidelijke bezigheid als je eigenlijk hoort te studeren. Even Facebook of je mail checken kan toch geen kwaad?
Wel dus. Mensen hebben veel moeite met overschakelen van één taak naar een andere, of die taak nou klein of groot is.

Wat kan je hiertegen doen? Leg je telefoon ver weg van de plek waar je aan het werk bent, of zelfs in een andere kamer. Op die manier zal je ook niet kunnen zien of horen wat erbinnen komt op je mobiel. Geen zorgen, je sociale leven zal echt niet instorten als je even een uurtje of 2 onbereikbaar bent. Het is ook een goed idee om notificaties ook uit de weg te ruimen. Zorg ervoor dat je je notificaties dempt voordat je aan het werk gaat.

Tip #2 Distraction Blocker apps/extensies

Als je niet de wilskracht hebt om de vorige stap te doen, overweeg dan een app/website blocker. Hiermee kun je een aantal programma’s tijdelijk op nonactief zetten. Zo heb je niet eens de optie om social media te checken. Dat maakt focussen een stuk makkelijker.

Apps en extensies die je kunt gebruiken:
• StayFocusd
• Cold Turkey

Tip #3 De Pomodoro-techniek

Voor de mensen die zich niet urenlang kunnen concentreren, kunnen de Pomodoro-techniek proberen. Dit is een manier van studeren waarbij je een bepaalde tijd (~25 min.) aan het werk bent, en dan een korte pauze neemt (~5 min.). Op deze manier belast je je brein niet al te veel, waardoor je over het algemeen langer door kunt werken voordat je helemaal gaar wordt. Door de kleine pauze kan je brein even rusten, waardoor je voor de volgende 25 minuten veel meer energie en inspiratie hebt.

Burnt-Out-Fani-Hsieh-JPEG

Maar wat moet je dan doen in zo’n pauze? Om zoveel mogelijk uit je pauze te halen kun je het beste even weg stappen van je werk. Rek je uit of ga wat eten, het maakt niet echt uit wat je doet, als je jezelf maar even afzondert van je werk.

Er zijn eindeloos veel dingen die je kunt gebruiken voor deze techniek zoals een app, browser-extensie, of zelfs een keukenwekker van de Action. Het gaat namelijk om het principe.

Tip #4 Schrijf je afleidingen op

Zijn er toch afleidende dingen die in je opkomen tijdens het studeren? Schrijf ze op.
Ik leg vaak een schrift naast me, waar ik dingen op kan schrijven die me op dat moment afleiden. Op die manier vergeet ik deze belangrijke dingen niet, terwijl ik wel gefocust blijf. Deze tactiek werkt heel goed samen met de vorige tip: je kan bijvoorbeeld tijdens de pauze je lijstje langs gaan terwijl je even afstand neemt van je grote taak.

foto blog

Tip #5 Zonder je af van je (luidruchtige) omgeving

Soms is het een goed idee om je even af te zonderen van je dagelijkse routine en omgeving. Als er altijd veel lawaai is op de plek waar je studeert, kan het een goed idee zijn om een koptelefoon op te doen en wat muziek aan te zetten. Muziek zonder tekst helpt dan vooral heel fijn, omdat je brein zich dan beter kan focussen op de tekst die er het meeste toe doet.

Wat ook een goed idee is, is om een keer naar een totaal andere plek dan je eigen kamer te gaan als je moet studeren. Denk hierbij aan een rustige plek op school, de bibliotheek, of doe je beste vleermuisimitatie op je zolder (één daarvan is geen goed idee.) Met deze tip creëer je meer rust in je hoofd door even uit je dagelijkse gewoonte te stappen, waardoor je merkt dat focussen opeens een stuk makkelijker gaat.

foto blog 2

Daarmee wil ik graag deze tekst beëindigen.
Wat ik nu van JOU wil vragen, is dat je één van deze tips uitprobeert als je weer aan het werk gaat.
Ik hoor graag of het je geholpen heeft!

Geschreven door: Simon van der Linde 

Geschreven door Vaya van Maaren

    1 reactie

  1. Maartje 25 mei 2018 at 11:57 Beantwoorden

    Wat een goede tips! Zeer handig om te gebruiken in deze zware tijd.

Laat een bericht achter