budgetboodschappen-aangepaste-versie

De maand is altijd langer dan het geld wat jij elke maand binnenkrijgt. Je hebt het al uitgegeven voordat je het überhaupt binnen hebt gekregen. Daarnaast hebben paps en mams de geldkraan ook al dichtgedraaid dus ben je al officieel failliet verklaard voor je 25e. Wat nu? Nog meer bijlenen, een extra baantje nemen of ga je gebruik maken van deze tips, zodat je geen broodkruimels meer hoeft op te sparen?

 1. Doe 1 keer boodschappen per week

Wanneer je 1 keer per week boodschappen haalt, ben je veel goedkoper uit dan wanneer je elke dag opnieuw in de supermarkt pas gaat bedenken wat je gaat eten. Zorg er daarom voor dat je voor een hele week al hebt bedacht wat je ongeveer gaat eten en streep de dagen weg dat je bij iemand anders mag eten.

 1. Gaat nooit met honger naar de supermarkt!

Het fenomeen waarbij je alles in je mandje gooit waarvan jij denkt hmm dat is lekker! Het probleem is dat je dan volgende week niets meer te besteden hebt waarschijnlijk. Het punt is dus dat je gewoon heel veel geld uitgeeft terwijl dat eigenlijk niet nodig was.

 1. Plan minstens 1 keer per week een etentje bij je ouders

Je mag waarschijnlijk altijd wel bij je ouders mee-eten. Dit scheelt tijd en geld. Dat zijn toch weer 4 a 5 maaltijden per maand die je jezelf bespaart. Als we dan een klein rekensommetje maken scheelt je dit toch weer 20 a 25 euro in de maand.

 1. Geef jezelf een budget per week

Pin elke week een bedrag wat je denkt uit te gaan geven. Of doe het in ieder geval voor je boodschappen. Zo heb je een goed overzicht wat betreft je uitgaves. Door online te shoppen of alles af te rekenen met je pinpas heb je een slechter beeld van hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft. Geld uit de portemonnee trekken doet namelijk meer pijn dan je pinpas door het apparaat te halen. Deze hoeft namelijk niet elke keer gelucht te worden. Maak het tastbaar!

 1. Kook samen met huisgenoten

Alleen koken is altijd duurder dan wanneer je met meerdere bent. Het is niet alleen goedkoper, je kunt vaak ook een luxere maaltijd in elkaar flansen. Dus woon je op kamers is dit een tip die je niet moet laten liggen.

 1. Wie bewaard die heeft wat

Als je dan toch alleen moet koken probeer dan een maaltijd te creëren die je bijvoorbeeld in kan vriezen. Zo hoef je niet perse de volgende dag hetzelfde te eten, maar heb je een lekker kliekje voor als je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan of om te koken.

 1.  Je lege flessen zijn geld waard

Nee niet de flessen wijn die je afgelopen maanden hebt verslonden, maar alle flessen waar statiegeld op zit. Maak voor jezelf een spaarpotje en stop hier het geld in van je ingeleverde flessen. Zo draag je een steentje bij aan het milieu en kun je over een tijdje dit geld weer goed gebruiken om een 10 gangen diner te geven voor al je vrienden of er gewoon iets leuks van te kopen.

Geschreven door Eva van Schaik

  3 reacties

 1. Mijn geld gids 17 maart 2017 at 16:19 Beantwoorden

  Tip 2 in echt een gouden tip. Als je helemaal vol zit heb je geen zin meer in die lekkere chocola of een bakje sushi! Ook de rest van de tips zijn goed te gebruiken

  • Eva van Schaik 28 maart 2017 at 10:04 Beantwoorden

   Hi! Bedankt voor je leuke reactie! Goed om te weten dat je er iets aan kan hebben. Groetjes Eva van Stuvia

Laat een bericht achter