الدول التي يدخلها مواطنو مصر والمغرب والجزائر وتونس بدون فيزا

Even een snel voorstelrondje: ik ben Vaya, ik zit in mijn laatste jaar van de studie International Business and Languages en loop nu mijn afstudeerstage bij Stuvia. Ik ben afgelopen jaar twee keer een semester naar het buitenland geweest voor mijn studie: een half jaar om te studeren in San Sebastián, Spanje en een half jaar voor mijn stage naar Bali. Dus bij deze een lijstje van alle redenen waarom je alles op alles moet zetten om naar het buitenland te gaan.

Vrienden voor het leven
Je leert tijdens een half jaar ontzettend veel nieuwe leuke mensen kennen en omdat je samen ergens in een ander land zit, ver van alles wat je kent, worden deze vriendschappen ook nog eens heel erg hecht. En de volgende keer dat jij Nederland wilt ontsnappen op je studentenbudget, kun je gewoon lekker bij iemand crashen.

Nieuwe stad, nieuw avontuur
Op een gegeven moment beland je op een punt dat je eigen stad wel gezien hebt. Inmiddels ben je wel op alle leuke plekjes geweest, ken je de clubs van binnen en buiten en ken je alle straten wel uit je hoofd. Nu gaat dat hoogstwaarschijnlijk niet veranderen als je een beetje voorzichtig met je hersencellen omgaat in het buitenland, maar door te gaan wonen in een nieuwe stad, krijg je wel weer nieuwe inzichten en energie. Door de langere tijd die je op een plek woont, gaat de nieuwe stad als thuiskomen voelen. Daarbij komt dat je de mogelijkheid krijgt om heel makkelijk naar steden (of landen) in de buurt op bezoek te gaan die normaal niet binnen handbereik zouden zijn. En als je later dan toch thuis komt, ga je dat dubbele glas, de centrale verwarming, dat goedkope stuk kaas, dat niet lekkende dak en je fietsje toch best wel behoorlijk waarderen.

It’s now or never
Nu ben je nog student, wat echt het beste excuus is voor heel veel situaties, en kan je dus nog genieten van de voordelen. Zo krijg je als je in Europa gaat studeren een Erasmusbeurs en kan je soms ook (redelijk) goedkope huisvesting krijgen via de universiteit. En als je portemonnee het niet toelaat is er ook nog Ome Duo die altijd zeer gul is en je vast wel een handje wilt helpen. Je komt na je studie toch ook al sneller in de sleur terecht van een goede baan vinden die aansluit op je studie en misschien wel ‘Huisje, tuintje, kindje’ en dan komt eventjes een (half) jaartje weg minder goed uit.

CV
En dan als laatste, voor de echte busy bees onder ons die het liefste meteen willen gaan knallen in de business world: een tijdje in het buitenland staat super goed op je CV en je kunt je ermee onderscheiden van de rest van de meut. In het buitenland heb je laten zien dat je in staat bent om met andere culturen samen te werken, echt zelfstandig te zijn en uit je comfort zone te stappen. Je hebt waarschijnlijk ook een nieuwe vreemde taal geleerd of een van je talen een beetje afgestoft, dus dat geeft je ook een puntje extra.

En natuurlijk zou ik het ook zeker doen voor de leuke feestjes en het betere weer (als je naar het goede land gaat natuurlijk). Dus vertel, waar zou jij wel even een paar maandjes willen vertoeven?

 

Geschreven door Vaya van Maaren

Laat een bericht achter