stage-webredactie-grazia-ggY9nXIm-thumb

Bij bijna alle HBO- en bij sommige WO studies is een stage een verplicht onderdeel van de studie. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een stage te gaan lopen zonder dat dit vanuit je opleiding moet. Zo verrijk je bijvoorbeeld je CV met werkervaring als je een stage hebt gelopen tijdens je opleiding. Maar hoe vind je nou een leuk stageplek?

Een stage kan je semester maken of breken. Bedenk dat je een heel semester (wat vaak neerkomt op 5 maanden) werkzaam bent bij een bedrijf. Ga daarom altijd goed bij jezelf na waar je interesse ligt. Werk je graag met mensen (bijvoorbeeld uitzendbranche)? Vind je toerisme interessant? Ben je benieuwd naar logistiek van een groot bedrijf? De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel in hier in Nederland als in het buitenland.

Een bedrijf naar eigen keuze

Wanneer je voor jezelf hebt vastgesteld wat je leuk vindt om te doen, dan sta je al voor de volgende keuze; wil je bij een klein, middelgroot of groot bedrijf stage lopen? Maak vervolgens een lijstje met bedrijven die je interessant vindt. Je kan ook een branche uitkiezen waar je laten werkzaam in wilt zijn/een eigen bedrijf in wil. Zo kun je gerichter gaan zoeken. (Bijna) elk bedrijf heeft een website waar alle vacatures op staan. Op deze website zijn ook contactgegevens (zoals telefoonnummer en e-mailadres van HR) te vinden. Neem rustig de tijd om deze vacatures door te lezen. Hier staat omschreven waar je aan moet voldoen, wat je takenpakket is, op welke locatie de stage zal zijn etc. Ga goed bij jezelf na of je aan de vereisten voldoet en of het goed bij jou (en je opleiding) past. Je kan natuurlijk ook altijd de stoute schoenen aantrekken en een open sollicitatie sturen. Er zijn vaak vacatures die nog niet online staan. Zo toon je ook meteen initiatief!

Je netwerk

Een andere mogelijkheid is om aan je netwerk te laten weten dat je een stage zoekt. Dit kan mond-tot-mond maar ook via social media! Wees hierin specifiek naar wat voor stage je precies op zoek bent, benoem de branche, de regio waar je graag de stage wil lopen en de opleiding die je volgt. De meest gebruikte social-media kanalen die gebruikt worden onder studenten om een stage te vinden zijn Facebook en LinkedIn. Post een bericht op je wall van Facebook. Let op dat het bericht niet te lang wordt, dan scrollen veel mensen sneller door. In je studententijd lijkt LinkedIn nog niet belangrijk, maar vergis je niet! Veel net-afgestudeerden vinden een baan via LinkedIn. Naast banen worden hier ook veel stages aangeboden. Neem even de tijd om een goed LinkedIn account aan te maken. Wanneer je solliciteert voor een stage, kijken veel werkgevers eerst naar je LinkedIn profiel voordat ze je uitnodigen voor een gesprek. Zo kunnen zij in een oogopslag zien wat voor werkervaring je hebt.

Onderwijsinstelling

Informeer ook altijd even naar de mogelijkheden bij je onderwijsinstelling. In de meeste gevallen hebben onderwijsinstellingen (en studies) partnerships met bedrijven die op zoek zijn naar stagiaires. Vraag eens aan je studieloopbaanbegeleider wat de mogelijkheden zijn en of er ergens een lijst + contactgegevens beschikbaar is van deze bedrijven.

Vacaturesites

Tot slot kan je kiezen om te gaan zoeken via internet. Er zijn diverse bedrijven die studenten aan een stage helpen. Een voorbeeld is www.stageplaza.nl. Hier is een groot deel van aanbod van Nederlandse bedrijven te vinden. Het enige nadeel is dat je niet kan zien welk bedrijf deze vacature open heeft staan. Daarom kan je niet zien wat ervaringen van andere studenten bij dit bedrijf zijn.

Geschreven door Eva van Schaik

    1 reactie

  1. Joost 3 november 2017 at 10:33 Beantwoorden

    Aanmelden bij vacature site’s heeft mij erg geholpen. Hierdoor heb ik een stage gevonden bij mij in de buurt!

Laat een bericht achter